Luni dimineața. La biserică. Online.

E luni dimineață, iar facebook feed îmi arată generos câteva zeci de clipuri video filmate live din bisericile din România și din diaspora românească. Am putut viziona câteva pentru că am dat like paginii respective, altele au ajuns în fața mea pentru că s-au plătit bani ca sa ajungă în mediul online, iar profilul meu a fost targetat pentru asta.

Am vizionat câteva, pentru perioade de timp între secunde și minute. Multe mi-au captivat atenția. Dar majoritatea din cauze triste: de la cadre cu podeaua, la close-up cu fața vorbitorului pentru 35-40 de minute, de la cele 3-4 minute înainte de începerea programului (și acelea transmise live) până la camera uitată pornită după terminarea programului, de la sonorizare total depășită până la lipsa ei cu desăvârșire. Și exemplele pot continua. Da, am văzut și transmisii demne de televiziuni seculare profesioniste. Mă refer la calitate, nu la conținut (știu la ce v-ați gândit!?).

Concluzia imediată este că dacă putem face un anumit lucru nu este și necesar să îl facem. Adică, dacă am un smartphone/cameră de filmat/sistem AV și conectare la internet în biserica în care sunt, nu înseamnă că și trebuie să transmit live.

Nu sunt un guru (ba chiar sunt în partea opusă) al mass-mediei, dar bunul simț parcă îți spune să îți cântărești bine motivațiile și posibilitățile înainte de a arăta lumii (online) ce poți sau poate nu poți face în biserica ta.

Avem câteva întrebări la care trebuie să răspundem aici:

  1. De ce aș transmite live? Care este motivația pentru o investiție atât de mare?
  2. Pentru cine transmit live?
  3. Ce anume din timpul programului de la biserică ar trebui să transmit live și de ce?
  4. Cine se ocupă de această transmisie? Este un profesionist sau acum învață?
  5. Care este standardul de calitate pe care mi-l doresc ca să pot transmite live?
  6. Își permite biserica să transmită live d.p.d.v. al calității și al oamenilor care ar trebui să se ocupe de transmisia live?
  7. Ce obțin și ce pierd în urma transmiterii live a ceea ce se întâmplă în biserica locală?
  8. De ce live și nu înregistrat/editat? De ce video și nu doar audio?
  9. Ce mesaj transmit prin ceea ce transmit, dincolo de cele vorbite și cântate?
  10. Ce concluzie ar trage cineva care nu a călcat în viața lui într-o biserică după vizionarea programului transmis de mine?

Nu am răspunsuri pentru toate aceste întrebări și sunt foarte curios de părerile voastre. Mai ales dacă transmiteți deja live din bisericile în care sunteți.

Câteva idei pentru începutul discuției avem aici, aici, aici și aici.

Deci, ce ziceți?

 

 

 

 

 

Leave a Reply