Au început grupurile de studiu biblic. La Hollywood.

Nu, nu e o știre senzație, ci e concluzia.

theBible_poster_v2

Cu siguranță o mulțime de tineri români din bisericile evanghelice au vazut deja seria The Bible, difuzată în Statele Unite și UK. A fost un eveniment cel puțin de senzație pentru o mulțime de creștini din întreaga lume, când povestirile din Biblie, prezentate cu o acuratețe rezonabilă, au putut fi vizionate pe posturile publice de TV din întreaga lume.

Youtube, The Bible, trailer:

Am citit știri de tot felul despre această serie, de la evenimente de botez în biserici, oameni care s-au pocăit din cauza acestor filme, până la interviuri fascinante. Încă nu am vizionat niciun episod, dar sper să se întâmple curând.

Mai jos, articolul din The Telegraph, UK:

“Whatever you think of Burnett’s vaulting ambition, it’s impossible to argue with his results. The Bible, a visually stunning, epic adaption of a selection of the major stories from Genesis to Revelation, was the number one cable series this year in America. The opening episode was seen by 13.1 million viewers, the highest 2013 figure for a cable channel.”

și:

http://bibleseriesresources.com/

http://www.bibleseries.tv/

Dar nu doar The Bible este un lucru fascinant, ci și următoarele:

1. Noah – facebook-ul a fost inundat de link-uri către trailerul acestui film, dar prea puțină informație a fost oferită despre el. Îl vom putea viziona începând cu 28 martie, 2014. Are un buget enorm, actori pe măsură: Russel Crowe, Emma Watson și Anthony Hopkins.

2. Exdus. Despre asta, facebook-ul încă e lăsat în urmă (sic!). Pe 12 decembrie 2014 vom avea șansa să vizionăm la o înaltă calitate un film de zile mari, fiind regizat și produs de Ridley Scott. În rolurile principale vor juca Christian Bale, pentru rolul lui Moise (îl știm din Batman) și Aaron Paul, pentru rolul lui Iosua (Breaking Bad – wow!). Abia aștept.

Huffington Post și Variety.com despre Exodus.

3. Al treilea e Gods and Kings, un film început de Steven Speilberg, dar la care a renunțat. Proiectul, se spune, este încă actual și sperăm să îl vedem tot anul viitor. După plecarea lui Spielberg, conducerea proiectului a fost preluată de Ang Lee Eyed, care este producător și pentru Homeland (cine știe, știe!)

Nev Pierce, editor și critic pentru Empire, spune despre creșterea interesului celor de la Hollywoodul pentru filmele cu mesaj și suport biblic că “filmele lui Ridley nu sugerează că ar fi credincios, dar vom vedea. Am mai văzut filme cu mesaj biblic de-a lungul istoriei, la Hollywood – cel puțin. De curând, cu succesul lui Passion of the Christ, am observat că aceste filme au o audiență enormă.” (Christianity, January 2014)

Vorbind de audiență, se pare că și sursa primară a acestor filme, câștigă audiență; în cele mai neașteptate locuri. Cine s-ar fi așteptat ca cei de la Hollywood că caute tocmai în Biblie teme și subiecte pentru filmele lor. Și ca să ajungi la un film de calitatea asta, cred că sapă destul de adânc. Oare unde vor ajunge? Cine s-ar fi gândit?

Ca final:

“The Bible, of course, is not a systematic presentation of theological data. Rather, it is the record of God’s redemptive revelation. Or, to put it in another way, it is a record of redemptive history. It is the historical record of what God has done–his redemptive acts, and also of what he has said. In other words, we find in the Bible not only the mighty acts of God, but also his own interpretation of those acts. There is much emphasis today on the idea that revelation is event or act, and that propositions are not revelational. A study of the Bible itself reveals a combination of both.” – Morton Smith, Systematic Theology: Volume 1 (Greenville, SC: Greenville Seminary Press, 1994), 39.

 

5 thoughts on “Au început grupurile de studiu biblic. La Hollywood.”

  1. Dupa ce am postat despre seria aceasta am auzit mai multe pareri cum ca am maltratat firul epic al Bibliei in mai multe cazuri. Asa cum era de asteptat fasciantul si efectele speciale primeaza in fata adevarului. Ne miram?

  2. Noah produs de Hollywood, recent lansat, pare insa de departe unul dintre cele mai nebiblice in forma si continut. Ma intreb daca este doar un lucru trist sau o oportunitate de a discuta despre adevarul biblic al potopului dar si a caracterului lui Dumnezeu…

Leave a Reply